Het dieselschandaal bij Volkswagen heeft de auto-industrie op zijn kop gezet. Maar Ferrari is gewoon van plan om nog deze maand naar de beurs te gaan. Analist Arne Petimezas van beursmakelaar AFS Group praat je bij vanaf de beursvloer in Amsterdam.
1. De beursgang van sportwagenfabrikant Ferrari in oktober gaat gewoon door ondanks dat het Volkswagen-schandaal de automobielsector in een crisis heeft gestort. Volgens persbureau Bloomberg is het Italiaanse bedrijf met de beursgang op weg om de beoogde 10 miljard euro op te halen. Naar verluidt zijn de orderboeken overvol en overtreft de vraag het aanbod van aandelen.
Sergio Marchionne, de topman van Ferrari’s moedermaatschappij Fiat, heeft als verkooppitch dat Ferrari gewaardeerd moet worden als een producent van luxe artikelen en niet als doodgewone autoproducent. Luxe merken als Prada of Hermes hebben een koers-winstverhouding van 20, meer dan het dubbele van autoproducenten.
2. Volgens de inkoopmanagersindex van dataleverancier Markit is de groei in de Nederlandse industrie aan het afkalven. En dat lijkt te komen door de zwakkere wereldeconomie, want exportorders groeiden in september in een beduidend minder sterk tempo. Teleurstellend voor de Europese Centrale Bank (ECB) was dat producenten vanwege scherpe concurrentie de prijzen moesten verlagen. De inkoopmanagersindex daalde met bijna een punt naar 53, het laagste niveau in zes maanden tijd. Een indexstand van meer dan 50 betekent groei, terwijl minder dan 50 krimp betekent.
3. De industrie in de eurozone is volgens Markit niet echt vooruit te branden. De inkoopmanagersindex van Markit daalde vorige maand marginaal naar 52, wat wijst op gematigde groei. De cijfers wijzen er op dat de groei van de eurozone maar niet een versnelling hoger wil gaan en bleef haken op 0,4 procent in het derde kwartaal. Volgens Markit kwam dat vooral doordat de vraag van buiten de eurozone afzwakt. Bovendien moesten producenten verkoopprijzen in het sterkste tempo in meer dan een half jaar tijd verlagen, wat een grote domper is voor de ECB.
4. ING Bank heeft zijn belang in verzekeraar Nationale-Nederlanden (NN) verder afgebouwd. ING verkocht nog eens 40 miljoen aandelen tegen een prijs van 25 euro per stuk. Het belang van ING in NN daalde daardoor naar 25,8 procent van 37,1 procent. ING wil voor eind volgend jaar het belang in NN volledig hebben afgebouwd.
5. Nederland heeft nu ook een rogue trader, en hij is naar verluidt verantwoordelijk voor een verlies van 200 miljoen dollar. Het Rotterdamse Nidera, het commodities-handelshuis waar de handelaar tot begin dit jaar werkzaam was, zei tegen The Wall Street Journal dat de oud-werknemer met fraudeleus handelen in de markt voor biobrandstoffen verantwoordelijk is voor de "significante verliezen". De handelaar zei op zijn beurt tegen de krant “een andere kant van het verhaal” te hebben. De zaak ligt nu bij het OM, aldus de zakenkrant.
6. Het IMF blijft de Federal Reserve maar porren om de rente vooral niet te verhogen dit jaar. IMF-directeur Christine Lagarde zei woensdag tegen CNBC dat de Fed heel erg zeker van zijn zaak is dat de inflatie ook echt naar 2 procent stijgt alvorens de rente te verhogen. “We hebben gezegd dat het beste is om te verhogen en dan niet weer te moeten verlagen,” aldus Lagarde.
Daarmee wees Lagarde er fijntjes op dat de afgelopen jaren bijna een dozijn centrale banken ook de rente heeft verhoogd, maar vervolgens weer hebben moeten verlagen vanwege omdat de groei en/of de inflatie fors tegenviel.
De Fed blijft analisten keer op keer verrassen met de hardnekkigheid waarmee het de rente wil verhogen, ondanks dat het mijlen ver verwijderd is van het behalen van zijn inflatiedoelstelling van 2 procent. Lagarde zei dan ook dat de Fed zijn roze bril moet afzetten en nog eens goed naar de inflatiecijfers moet kijken. “We zien niet veel beweging op het gebied van inflatie of lonen.”
7. De belangrijkste beweegreden dat het IMF de Fed tot kalmte maand zijn zorgen dat een renteverhoging tot een kredietcrisis in opkomende landen leidt. Probleem is dat de Feds ruime monetaire beleid ertoe heeft geleid dat bedrijven in opkomende landen zich diep in de schulden hebben gestoken, waarbij dikwijls leningen in dollars zijn aangegaan. Volgens het IMF bedragen schulden van de bedrijven 18 biljoen dollar, overeenkomend met 75 procent van het bbp van opkomende landen. Voor 2008, toen de Fed de geldpers nog niet had aangezet, was dat nog geen 50 procent van het bbp.
Groot probleem voor de opkomende landen is dat de dollar afgelopen jaar erg hard is geworden in combinatie met een veel hogere kapitaalmarktrente. De bedrijven hebben daardoor steeds meer moeite om de schulden af te lossen of te herfinancieren.
8. Europese beurzen zijn aan het vierde kwartaal begonnen met nette winsten van ongeveer een procent na een uiterst teleurstellend derde kwartaal waarin de AEX zo’n 10 procent verloor en daarmee de jaarwinst zag verdampen. Beleggers zijn een beetje opgelucht nadat macrocijfers er op wezen dat de Chinese industrie aan het stabiliseren is na maanden van krimp.
Beleggers kijken donderdag met name uit naar een toespraak in Washington van ECB-president Mario Draghi. Er zal vooral worden gelet of Draghi sterkere hints geeft dat de obligatieaankopen worden uitgebreid nu de inflatie weer veel lager is dan de ECB verwacht en bovendien de wisselkoers van de euro aan het stijgen is ten opzichte van die van belangrijke handelspartners.
Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl